banner

Het gemak dat we nu met onze telefoon ervaren, ervaren we straks ook met onze werkapparaten.

focused-image

Stelling: In 2025 werken we allemaal met een 5G kaartje of e-sim in onze laptop. Op deze manier zijn we altijd en overal connected.

Met de komst van 4G hebben we als mens en werknemer de vrijheid gekregen om, onafhankelijk van wifi, verbinding te zoeken met het internet. 5G maakt deze manier van connecten normaal en kan in de toekomst snelheden tot 800 gigabits per seconde bereiken. Op dit moment wordt de snelheid als het grootste voordeel van 5G gezien, maar waarom moet altijd alles sneller? Het is toch al snel?

“Klopt, het gaat dan met name over de bandbreedte van de verbinding waar we enthousiast van worden. Hiermee kun je de snelheid namelijk met meer mensen delen dan met de huidige verbinding. De nieuwe ontwikkelingen tonen daarnaast aan dat de rek nog niet uit de techniek is. Er is nog ze veel meer mogelijk dan we nu denken.” vertelt Ivan Peeters, eigenaar van Veerman ICT.

DE VASTE LIJNVERBINDING VERDWIJNT EN ZAL WORDEN VERVANGEN DOOR APPARATEN DIE IN VERBINDING STAAN MET HET INTERNET ZOALS JE TELEFOON DAT NU AL DOET.

Overal kunnen werken, waar en wanneer je maar wenst, is geen luxe meer maar een noodzaak in de huidige maatschappij. Werkgevers vertrouwen er nu (onbewust) op dat thuiswerkers zelf voor een stabiele internetverbinding zorgen om hun werk goed te kunnen doen. Met de komst van 5G kun je als werkgever het heft weer in eigen handen nemen en medewerkers voorzien van een chip in hun laptop waarmee ze altijd en overal verbonden zijn. Thuis, op kantoor, bij de klant, onderweg, overal zijn ze voorzien van een goede internetverbinding en toegang tot alle noodzakelijke (bedrijfs) data. Een grote vooruitgang op het gebied van gebruikersgemak voor medewerkers!

Zijn we eigenlijk wel klaar voor het 5G netwerk?

Om gebruik te kunnen gaan maken van het 5G netwerk zullen apparaten compatible moeten worden. De eerste stap in hiervoor gezet met de nieuwe IP-adressen standaard. Het is nu voor elk nieuw geproduceerd apparaat mogelijk om verbinding te maken met het internet en met de buitenwereld te praten. Telefoonaanbieders beginnen mondjesmaat met het aanbieden van toestellen en abonnementen voor de nieuwe 5G verbinding en ook bellen via internet wordt populairder.

De meest gebruikte apparatuur, denk aan televisies en laptops, zijn helaas nog niet klaar voor de connectie met 5G. Het inrichten van de maatschappij en technische apparaten zal dan ook voor een groot deel de adoptiesnelheid van 5G gaan bepalen. Niet het daadwerkelijk beschikbaar stellen van de verbinding zoals in het nieuws veel ter sprake komt. “Net als we bij 4G hebben gezien, zal de techniek langzaam verweven raken in de Nederlandse maatschappij en onderdeel uit gaan maken van onze privé- en werkomgeving.” is de verwachting van Ivan.

Sneller, makkelijker en slimmer

De verwachting is dat de werkomgeving als eerste gaat profiteren van de 5G-techniek. De snelheid van de verbinding en het feit dat we met meer mensen en/of apparaten tegelijkertijd gebruik kunnen maken van de verbinding maakt het zakelijk zeer aantrekkelijk. Volgens experts zal het nieuwe netwerk tot maar liefst één miljoen apparaten per vierkante kilometer ondersteunen. Een groot pluspunt voor thuiswerkers als je het ons vraagt, maar vooral noodzakelijk om innovaties zoals Smart Cities, IoT, zelfsturende voertuigen en robotisering mogelijk te maken. Ivan voorziet wel dat de dekking van het netwerk een belangrijk ontwikkelingspunt zal blijven maar dat is inherent aan de (draadloze) techniek.

5G MAAKT HET MOGELIJK DE DATAGROEI AAN TE KUNNEN EN ZORGT ERVOOR DAT WE MET MEER APPARATEN TEGELIJK DEZELFDE DATASNELHEDEN KUNNEN HALEN MET EEN BEPERKTE LATENCY.

Naast de hoge snelheid is de latency van het nieuwe netwerk opvallend beter. De latency van 5G is net zo laag als die van de huidige glasvezelkabels en dat is bijzonder voor een draadloze verbinding. Latency is de ‘vertraging’ op de verbinding waardoor het bijvoorbeeld langer duurt om een pagina te openen of je geluid dat hapert tijdens het videobellen. Ook voor het eenvoudig benaderen van de cloud is een lage latency van belang. Alles bij elkaar lijkt 5G bijna noodzakelijk voor de nieuwe manier van werken.

Veiligheid geboden

Zoals bij alle technologieën is de security van 5G een veel besproken onderwerp. Wanneer elk apparaat direct communiceert met het internet moeten de veiligheid van een kantoor- of thuisnetwerk van nu evenaart kunnen worden. Het is in dat geval extra belangrijk om de informatie die over het internet wordt verstuurd veilig te versturen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van websites met een SSL-certificaat, end-to-endpoint security en encryptie.

EEN 5G PROVIDER FACILITEERT EN REGULEERT ENKEL HET INTERNETVERKEER EN ZET DE VERBINDING OP. DEZE VERBINDING IS DUS NIET PER DEFINITIE VEILIG, DAAR MOET JE ZELF VOOR ZORGEN.

Als voorbereiding op de komst van het 5G netwerk kun je als bedrijf nu al een aantal stappen zetten. Door de inrichting van je bedrijfsnetwerk te herstructureren en het veilig versturen van data te introduceren profiteer je straks eerder van de voordelen van een (veilige) 5G verbinding. Denk voor een optimale voorbereiding ook na over opties als werken in de cloud, data classificatie, Multi Factor Authenticatie en accounting. Bij het beschikbaar komen van het 5G kaartje kan deze dan direct worden ingezet voor een flexibel en snel netwerk.

Kan ik je helpen?

Neem contact op met
Ivan, Managed Services

ook interessant
preview-post

Security: een gelaagde en gefaseerde oplossing werkt

Security en het Nederlandse MKB zijn niet altijd een gelukkig huwelijk. Net als aan andere bedrijfsbudgetten worden ook aan IT-uitgaven bepaalde grenzen gesteld. Een gedegen security oplossing kan hiervan een flink deel opslokken en bovendien is de ROI bij deze uitgaven niet altijd evident. Om aan te geven dat een gedegen security oplossing wel degelijk in het budget van het MKB past gaan we in gesprek met Michaël Freijser, netwerkengineer bij Veerman ICT. “Met de gelaagde én gefaseerde oplossing krijgen we vaak alle neuzen dezelfde kant op”.

Leestijd: 3 min

FSLogix documentatie nu beschikbaar in Microsoft Docs

Grootmacht Microsoft heeft de afgelopen tijd vele bedrijven overgenomen om de service van haar producten te verbeteren. In november 2018 werd ook het innovatieve bedrijf FSLogix door Microsoft overgenomen. Het zoeken in Outlook dat voor vele Microsoft Office 365 gebruikers vaak lang duurt is daarmee verleden tijd geworden. Met de nieuwe applicatie, ontwikkelt door FSLogix, is het zoeken binnen mailboxen nu gemakkelijk en snel. Het installeren van de laatste versie is nu mogelijk zonder licentie sleutel!

Leestijd: 1 min
preview-post

Veerman ICT is Microsoft Modern Work partner

Wij hebben de Microsoft designation Modern Work behaald!

Leestijd: 2 min